Műtéti beavatkozások

Lézeres beavatkozások, műtétek

A nagyteljesítményű lézer használata a műtéti terület vértelenségét, sterilitását biztosítja. A sebgyógyulás szövődménymentes és gyorsabb, a műtét utáni fájdalom elhanyagolható. A klinika beavatozásai között külön kiemelendő a horkolás megszüntetése lézerrel, az orrcsepp függőség megszüntetése lézerrel, a lézeres orrpolyp és lézeres mandula műtét. A fül- orr- gégészeti műtétek során száloptikai lézert használunk, mely kontakt üzemmódja révén tökéletes biztonsággal alkalmazható. A műtéti terület láthatóságát endoszkóp és mikroszkóp biztosítja.  Bizonyos bőrelváltozásoknál széndioxid lézert használunk, úgy mint rhinophyma (borvirág orr). Az altatásos műtétek a Gáspár Medical Centerben történnek.

Arcüregek átöblítése

Gyógyszeres és egyéb kezelésre nem reagáló arcüreg gyulladás esetén szükség lehet azok átöblítésére. A bevatkozás helyi érzéstelenítés után történik, időtartama kb. 15 perc.

A hallójáratok tisztítása (fülmosás)

A hallójáratban felhalmozódott fülzsírt speciális fülmosó berendezéssel távolítjuk el. A fület ezután mikroszkóppal ellenőrizzük, a maradék váladékot szívó segítségével távolítjuk el.

Hallójáratok gyógyszeres tampon kezelése

Hallójárat gyulladás esetén azok óvatos de alapos tisztítása után szükség lehet gyógyszeres tampon behelyezésére. Lágylézer kezeléssel kombinálva 2-5 kezelés lehet szükséges.

Horkolás megszüntetése (LAUPP műtét)

Túltengő nyelvcsap és laza lágyszájpad esetén ennek lézersebészeti megoldása. A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik, időtartama kb. 10 perc. Fájdalommal nem jár a beavatkozás. Műtét után 7-8 napig nyeléskor fájdalom érzet lehet, fájdalomcsillapítóval teljesen uralható. Gyógyulás ideje kb. 8 nap. A beavatkozás vérzéssel nem jár, lábadozási idő nincs.

Lézeres orrsövény műtét

Az orrsövényen lévő kinövések (lécek, csőrök, tüskék) lézeres eltávolítása. A beavatkozás felületi (érzéstelenítőszerrel átitatott vatta) érzéstelenítésben vagy altatásban történik. A beavatkozás vérzéssel, tamponálással, fájdalommal nem jár, időtartama 15-20 perc. 24 órával a műtét után a fizikai terhelés 1 hétig nem ajánlott. 24 óráig orrváladékozás, orrdugulás lép fel. Controll vizsgálat 1 héttel a műtét után. Az orrlégzés 1 hét után lesz kielégítő. A műtéti terület áthámosodása kb. 3 hét.

Orrkagylók lézeres kisebbítése (orrcsepp függőség megszüntetése)

Az orrsövény ferdülés együtt járhat az ellenoldali orrkagylók megnagyobbodásával. Allergiás és vasomotoros nátha az alsó orrkagylók kóros megnagyobbodását eredményezheti. Ilyen esetekben van szükség az orrkagyló kisebbítésére. A beavatkozás felületi érzéstelenítésben vagy alatatásban történik. Vérzéssel, fájdalommal, tamponálással nem jár. Időtartama 15-20 perc.  Kielégítő, jó orrlégzés 1 héttel a műtét után következik be.

Lézeres orrpolyp műtét (LAFESS)

Orrpolyp betegség esetén helyi érzéstelenítésben vagy altatásban az orrpolypok lézeres elpárologtatása. Vérzéssel, fájdalommal nem jár, tamponálni az orrot nem szükséges.

Lézeres hallójárat plasztika

A hallójárat szűkülete esetén a szűkületet okozó elváltozás lézeres eltávolítása. A műtét altatásban történik. Vérzéssel, fájdalommal nem jár. A páciens munkaképes, a gyógyulás időtartama kb. 2 hét.

Lézeres dobhártya felszúrás

Heveny középfül gyulladás esetén a dobüregben felgyülemlett folyadék leengedését szolgálja. A beavatkozás felületi érzéstelenítésben vagy altatásban történik. Bizonyos esetekben szilikon szellőztető tubus (gromette) beültetése.

Orrvérzés elállítása lézerrel

Az orrüregben elhelyezkedő értágulatok lézerrel történő eltávolítása. A kezelés felületi érzéstelenítésben történik.

Az orrban, garatban, szájüregben lévő elváltozások lézeres eltávolítása

Értágulatok, papillomák, szemölcsök, stb. eltávolítása helyi érzéstelenítésben vagy altatásban.

Softlaser (lágylézer) kezelés

A kezelés az orrnyálkahártyán egy speciális az orrba helyezett üvegtölcséren keresztül történik. A kezelés időtartama 3-3 perc. Elve a rhinolight kezeléssel megegyezik. A lézer kezelés hatására az orrnyálkahártya duzzanata csökken, megszűnik az orrfolyás, orrdugulás.

A nyak az arc és a test más részén telhelyezkedő bőrelvátozások (haemangiomák, szemölcsök, anyajegyek, stb.) eltávolítása lézerrel

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik. Indokolt esetekben az eltávolított anyagot szövettani vizsgálatra küldjük.

Rhinophyma (borvirág orr) megszüntetése lézerrel

Az orr bőrének megvastagodását lézerrel szüntetjük meg. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, ideje kb. 2 óra. Vérzéssel, fájdalommal nem jár, a gyógyulási idő kb. 4 hét. A páciens a gyógyulás ideje alatt munkaképes.

Fülkagyló plasztika

Elálló fülkagylók plasztikai műtéte. A beavatkozás altatásban vagy helyi érzéstetenítésben történik. A fülön 2-3 napig kötés van, a gyógyulás időtartama 7-10 nap.

Dobhártya plasztika

A dobhártya perforáció fedése saját vagy mesterséges bőrrel. Sebgyógyulás elősegítése lézerrel.

Lézeres orrmandula eltávolítás

Főként gyermekeknél szükséges a túltengő orrmandula eltávolítása, mivel az gátolja a szabad orrlégzést, lezárja a fülkürtöket. Következménye figyelmetlenség, rossz alvás, horkolás, halláscsökkenés, éjszakai köhögés, gyakori légúti hurutok, arcüreg gyulladások, bronchitisek.

A műtét altatásban történik, vérzéssel nem jár. A fájdalom elhanyagolható. A gyógyulás időtartama 1 hét.

Lézeres garatmandula műtét

Idülten gyulladt garatmandulák esetén azok eltávolítására van szükség. A gócos mandula nem pusztítja el a szájüregbe került baktériumokat, így azok a szervezetbe kerülve gyulladást okozhatnak. A panaszok lehetnek fáradékonyság, izzadékonyság, hőemelkedés, nőgyógyászati gyulladások, prosztata gyulladás, ízületi fájdalmak, vese problémák, hajhullás, bőrkiütések, pattanásosság.

A műtét altatásban történik. Vérzéssel nem jár. A műtétet követő 4-8. napig fájdalomcsillapítóval enyhíthető fájdalom várható. A gyógyulás időtartama 7-10 nap.

Lézeres részleges garatmandula műtét

Gyermekeknél a túltengő garatmandulák légzési problémát okozhatnak. Horkolás, figyelmetlenség, gyakori légúti hurutok a következménye.  műtét altatásban történik, melynek során a mandulák felső pólusának eltávolítása történik lézerrel.

A műtét utáni fájdalom elhanyagolható. Vérzéssel nem jár. A gyógyulás időtartama 1 hét.

Az algarat és a gége lézeres műtétei

A nyelvgyök, algarat, gége (hangszalagok) elváltozásainak lézeres eltávolítása laryngoendoszkópia- mikroszkópia során, mint nyelvgyöki mandula, cysták, polypok, énekes csomók, papillómák, stb. A beavatkozás vérzéssel nem jár, a fájdalom elhanyagolható. A gége műtétek után 2 hét hangkímélet ajánlott.